Årets skåningar 2000 - 2009
Årets skåning 2000

Michael Wiehe

Sångare och kompositör från Malmö.

Michael Wiehe korades på scenen i Frostavallens amfiteater. Dåvarande Skånestyrelsens ordförande höll ett tal till den Årets skåning 2000.

Wikipedia****
Årets skåning 2001

Marianne Mörck

Sångerska, skådespelerska och artist.

Bilder från korandet saknas i samlingen.
Fotot är från Billesholms Folkets Park 2002.

Marianne Mörck har en gedigen karriär som skådespelare, sångare och regissör. Hon kom till Malmö Stadsteater där hon varit mycket aktiv i många år. Förutom dramatiska roller har hon medverkat i ett antal populära musikaler. Även publiken på Fredriksdalsteatern i Helsingborg har haft nöjet att se henne i flera uppsättningar. Förutom att vara aktiv på scenerna har hon även regisserat och medverkat i TV-produktioner och film. Hon korades på Billesholms Folkets park.

Wikipedia


****
Årets skåning 2002

Tina Nordström

Kock och Tv-personlighet.


Tina Nordström korades och hyllades på Billesholms Folkets Parks stora scen. Det var första gången som Stiftelsen samarbetade med SR P4 Malmöhus och Kristianstad. Tidigare Årets Skåning 2001 Marianne Mörck bistod vid korandet och samtidigt underhöll publiken.

Wikipedia


****
Årets skåning 2003

Sanna Nielsen

Tv-personlighet och sångartist

Bilder från korandet saknas i samlingen.
Foton är från Billesholms Folkets Park 2002.

Sanne Nielsen korades på Billesholms Folkets parks stora scen. Det var på flaggdagen den 3:e söndagen i juli 2003. På den tiden delades det ut flaggor och diplom till mer än Årets skåning. Utmärkelser gick också till unga artister inom kulturen - s.k. Stjärnskott.

Wikipedia****
Årets skåning 2004

Johan Wester - Anders Jansson

Hipp Hipp-humor med framgångar i TV och på teater i Lund

Stiftelsens motivering:

”De har givit oss många goda skratt och mycken glädje. Den humor de förmedlar är unik och har en intellektuell lundensisk ton som kan förstås av alla.”


Johan Wester hyllades på Billesholms Folkets Parks stora scen. Korandet var ett samarbete mellan Stiftelsen och SR P4 Malmöhus och Kristianstad. Tyvärr var kandidat nummer två, Anders Jansson, bortrest och kunde inte närvara.

Wikipedia - Johan Wester

Wikipedia - Anders jansson****
Årets skåning 2005

Peps Persson

Musikartist som fastlagt skånskan som reggae- och bluesspråk

Bild: Kristianstad / Sveriges Radio P4

Stiftelsens motivering:

”Peps Persson har för flera generationer lyft fram det skånska på ett gungande och sjungande sätt. Han har hållit hårt på sitt ursprung och med rösten som verktyg försökt förändra samhället från ett skånskt perspektiv.”


I samarbete med Sveriges Radio P4 anordnades en direktsänd radiogala på Medborgarhusets stora scen. På grund av sjukdom tvingades Peps Persson med kort varsel avstå från att personligen närvara. Han skickade dock en hälsning till publiken via länk.

Wikipedia****
Årets skåning 2006

Henke Larsson

Fotbollsspelare med rötter i Högaborgs BK och HIF.

Stiftelsens motivering:

”Han har med fotbollen som instrument gjort världen till sin scen. Han är en ödmjuk idrottsman och ett föredöme för både stora och små fotbollsentusiaster.”


Stiftelsen och Sveriges Radio P4 i Malmö och Kristianstad tillsammans arrangerade en direktsänd radiogala för att fira Henke Larsson som Årets skåning 2006.

Wikipedia****
Årets skåning 2007

Johan Wissman

Stiftelsens motivering:

”En enastående sprinter med en beundransvärd karriär bland världseliten. Han är ett föredöme för alla ungdomar som satsar på friidrott i skolor och sportklubbar runt om i landet.


Johan Wissman tog emot diplom och blommor på Medborgarhusets stora scen i Eslöv. Även denna gång var evenemanget ett samarbete mellan Sveriges Radio P4 i Malmö och Kristianstad. Han ställde upp för foto med friidrottare från Eslövs friidrottsklubb.

Wikipedia


****
Årets skåning 2008

Percy Nilsson

Entreprenör och visionär som satt Malmö och Skåne på kartan.

Stiftelsens motivering:

”En man med mångsidighet och framtidstro som har gjort så mycket för både Malmö och hela Skåne. Han är en av våra allra största visionärer.”


Percy Nilsson korades på stora scenen i Eslövs Medborgarhus. Åter igen ett smarbete Sveriges Radio P4 i Malmö och Kristianstad. En ung ishockeyspelare från Klubben Lejonet intervjuas av radion men Percy Nilsson tog snart över mikrofonen.

Wikipedia****
Årets skåning 2009

Anne Lundberg

Tv-personlighet - ”Antikrundan” ”Landgång” ”Himmelen kan vänta”.

Stiftelsens motivering:

”Hon är en fantastisk inspiratör och människa, som lyfter fram sina medmänniskor på ett naturligt och behagligt sätt. Hon har på ett kunnigt och professionellt sätt vunnit ett stort folkligt förtroende.”


Anne Lundberg korades i Medborgahuset i Eslöv. I samarbete med Sveriges Radio P4 i Malmö och Kristianstad anordnades en stor radiogala med flera prominenta gäster och underhållare.

Wikipedia


****Vidare till Årets skåningar 2010 - 2019