Årets skåningar 2010 - 2019
Årets skåning 2010

Olle Jönsson

Sångare i Lasse Stefanz orkester

Stiftelsens motivering:

”En jordnära, varm och härlig människa som har spridit mycket glädje under åren genom sin underbara musik. En sann ambassadör för Skåneland.”


Olle Jönsson från Lasse Stefanz korades till Årets skåning 2010 av Stiftelsens ordförande och Kvällspostens chefredaktör på Pildammarnas stora amfiteater. Närvarande var Percy Nilsson (tidigare Årets skåning 2008). Pildammarnas Sommarscen var fullsatt denna dag.

Wikipedia****
Årets skåning 2011

Måns Zelmerlöw

En mångsidig sångare och artist.

Stiftelsens motivering:

"Han är en mångsidig och älskad artist som med bravur gör ovärderlig PR för sitt Skåne. "


Måns Zelmerlöw korades till Årets skåning på Bosjökloster. Vi passade på att kora på stora scenen när slottet höll den stora sommarfesten.

Wikipedia****
Årets skåning 2012

Johan Glans

Komiker, stand-ups och tv-program

Stiftelsens motivering:

”Med sin rättframma och underfundiga humor har han nått en publik långt utanför Skånes gränser. Med sin värme, respekt och integritet är han en utmärkt ambassadör för skåningarnas jordnära och självdistanserade sätt att skoja om sig själva.”


Vid ett fullsatt Folket Park i Malmö korades Årets skåning 2012 - Johan Glans. Hans tacktal var mycket underhållande och fullt av humor som framfördes av en person med ett stort skånskt hjärta.

Wikipedia****
Årets skåning 2013

Tareq Taylor

Tv-kock och restauratör

Stiftelsens motivering:

”Han har en osviklig känsla för det skånska - god mat, stor gästfrihet och ett glatt humör.”


Årets skåning 2013 korades på Konserthuset i Malmö. Vid en ceremoni på stora scenen tog Tareq Taylor emot blommor och diplom samt Kvällspostens och Stiftelsens gratulationer. Och - inte minst - publikens applåder.

Wikipedia****
Årets skåning 2014

Gunhild Carling

Jazzartist, multi-instrumentalist och underhållare

Stiftelsens motivering:

”En genommusikalisk artist som med glimten i ögat satt Skåne på kartan med sin musik.”


Det blev en stor överraskning för Årets skåning 2014 - Gunhild Carling - när Kvällsposten och Stiftelsen överraskade henne under en fullsatt konsert på Helsingborgs Konserthus.

Wikipedia****
Årets skåning 2015

Markus Rosenberg

Fotbollsspelare Malmö FF

Stiftelsens motivering:

”Han är en fantastisk fotbollsspelare med ett stort skånskt hjärta. En framgångsrik karriär i Europa har krönts med enastående fotbollsspel på hemmaplan.”


Kvällsposten och Stiftelsen passade på att kora Årets skåning 2015 Markus Rosenberg i pausen under MFF:s match i Svenska Cupen. Naturligtvis till publikens stora jubel.

Wikipedia****
Årets skåning 2016

Rickard Söderberg

Operasångare

Stiftelsens motivering:

"En stor personlighet med ett hjärta av guld. En fantastisk entertainer som sprider glädje genom sin skönsång."


Operasångaren Rickard Söderberg blev Årets skåning 2016. Han gick ut som en klar vinnare när Stiftelsens och Kvällspostens röster räknats. Han överraskades i pausen mitt i en föreställning på Månteatern i Lund, av Kvällspostens redaktionschef och Stiftelsens ordförande. Publiken jublade och Rickard Söderbergs glädje över utmärkelsen går inte att ta miste på.

Wikipedia****
Årets skåning 2017

Karin Laserow

Antikexpert, TV-personlighet

Stiftelsens motivering:

”Hon har stora kunskaper om antikviteter, ett stort engagemang och en sprittande humor. Hon visar att hon är stolt över sitt skånska ursprung.”


Karin Laserow korades på flaggdagen den tredje söndagen i juli på stora scenen vid Trollsjön i Eslöv. Det sammanföll med stiftelsens 50 årsdag och en del gäster bjöds in för att fira Karin Laserow. Från vänster: Sångerskan Mia Barwe, vissångaren Ivar Sjögren (konferencier), revyartisten Ingvar Andersson (Årets skåning 1989), Kvällspostens chefredaktör, Karin Laserow, Kvällspostens redaktionschef, Stiftelsen ordförande, Ronnie Helström (Årets skåning 1979) och Janne Möller (Årets skåning 1978).

Wikipedia****
Årets skåning 2018

Andreas Granqvist

Fotbollsspelare, från Helsingborgs IF

Stiftelsens motivering:

”Han är en enastående fotbollsspelare med rötter i Påarps IF och HIF med en framgångsrik karriär i utlandet. Han var avgörande till att Sverige gick vidare i VM i Sydkorea detta år.”


Årets skåning 2018 korades i Staffanstorps vackra park - Balders Hage. Han förärades blommor, diplom och gratulationer från representanter från Stiftelsen och Kvällsposten. Trots gassande sol och sommarvärme visade Andreas Granqvist sin toleranta och generösa sida gentemot alla de ungdomar som ville ha hans autograf.

Wikipedia****
Årets skåning 2019

Jesper Rönndahl

Komiker, författare och skådespelare,

Stiftelsens motivering:

”Han har den skånska framtoningen som är skön blandning av avspänd humor och allvar och samtidigt ett samhällsengagemang under den humoristiska ytan.”


Årets skåning 2019 korades på flaggdagen den 3:dje söndagen i juli på stora scenen i stadsparken Balders Hage i Staffanstorp. Till vänster står chefredaktören och redaktionschefen för Kvällsposten. Jesper Rönndahl i mitten och stiftelsens ordförande Göran Hansson till höger.

Wikipedia****Vidare till Årets skåningar 2020 - 2029